Spesielt om Whiplash


Bilde av whiplashHva er Whiplash?

Whiplash eller nakkesleng er ingen medisinsk diagnose, men betegner en skademekanisme. Det er den mest vanlige skadeårsaken etter en bilulykke, typisk ved en påkjørsel bakfra. 

Når en plutselig bevegelse gjør at hodet blir kastet hurtig bakover og deretter forover, vil nakken bli utsatt for store påkjenninger. Kreftene nakken blir utsatt for kan gi varig skade og endre dens naturlige kurve.
 
Nakkeskade ved whiplash kan oppstå i enhver situasjon der nakken plutselig blir bøyd kraftig bakover og deretter forover. Dette kan skade bl.a. bløtvev, skiver, ligamenter og nerverøtter.
 
 

Bilde av j0424376Symptomer

Nakkeslengskade er en alvorlig skade mot nakkestrukturen forårsaket av en plutselig piskesnertbevegelse av hodet og nakken. Typiske plager er smerter og stivhet i nakken. I tillegg opplever mange plager i skuldre, armer og hender.
 
Nevrologisk dysfunksjon kan oppstå og medfører ofte hodepine, svimmelhet, svekket hukommelse, øyne- og øresymptomer og symptomutløsning ved psykisk stress eller fysisk påkjenning.  
 
 

BehandlingBilde av j0425260

En skade som følge av whiplash kan medføre langvarig smerte og rehabilitering. Noen vil aldri bli kvitt plagene og vi ser ofte at kvinner og eldre har lengre rehabiliteringstid.
 
Våre samarbeidende terapeuter har kunnskap om behandling og trening som i mange tilfeller effektivt kan lette smertene etter en whiplash skade. Dette kan gjøres ved å gjenvinne bedre bevegelighet og øke styrken og fleksibiliteten i nakkemusklene.
 
Dersom du har vært utsatt for nakkesleng med symptomer, nøl ikke med å søke lege og behandling – uansett hvor svake symptomene måtte være. Ikke vent på at symptomene skal gi seg - det vil sannsynligvis bare forlenge rehabiliteringsperioden og øke faren for kroniske plager.